Képek 

 

Tisztelt Látogató! A honlap galériájának átdolgozása folyamatban van, előfordulhat, hogy néhány kép átmenetileg nem elérhető.  Szíves megértését köszönjük!

 

A miniatűr képek jobb és bal oldalán lévő apró nyilakra (       ) kattintva, a képeket lehet görgetni; illetve a kívánt diára kattintva alatta megjelenik a nagyított változat is!

 

TARTALOM:

 

Falunk életéből

 

2013

 

 

2012

2012-ben is megrendeztük a már hagyományosnak mondható adventi ünnepséget. A tavaly elkészült Betlehemben apró változásként Mária megkapta kék ruháját. A fa építmény oldalát nádfonattal takartuk el, a tetőre fenyőgallyak kerültek, illetve a Betlehem elé vastag szalmatakaróból "színpad" készült.  Az ünnepség ideje alatt végig esett a hó, ami különösen szép, meghitt karácsonyi hangulatot teremtett a műsorhoz. A gyertyákat cserkészeink gyújtották meg. Az ovisok, iskolások és az asszonykórus műsora után forralt borral, meleg teával és aprósüteménnyel vendégelték meg egymást a falu lakói. Az ünnepség utáni jó hangulatról a Szabó család zenekara gondoskodott. A fagyos hideg ellenére Dr. Szabó József szintetizátoron kísérte két fia, Szabó Keve József és Szabó Zétény Benedek trombitajátékát. A családi zenekar karácsonyi dallamokat varázsolt az ünnepség végére.

November 4-én - ezen a verőfényes őszi napon - ismét ünnepre készülődött Mátramindszent apraja – nagyja. Több oka is volt az ünneplésnek. A helyi katolikus iskola falára új kereszt került, mely Csuka Sándor fafaragó mester keze munkáját dicséri. Ebből az alkalomból a községbe érkezett Beer Miklós váci megyéspüspök, hogy a keresztet felszentelje, és találkozzon az iskola diákjaival.

A püspök atya hitvallása, hogy „együtt kell élni híveinkkel - fiatalokkal, felnőttekkel - és osztozni kell gondjaikban, fájdalmaikban, bánatukban és örömükben. Úgy, ahogy az Úr Jézus eljött közénk, és közöttünk élt. Ez az egyház missziós küldetése.”

Püspök úr közvetlen személyisége, vidám, hitet és erőt sugárzó szavai valóban missziót teljesítenek be.

Nagy örömmel fogadta a gyermekek köszöntőjét, szavalatait, majd közös imádságra és éneklésre buzdította őket. Mindenkihez volt egy kedves szava, amivel feloldotta a kicsik megilletődöttségét is.

A püspök atya nem feledkezett meg megemlékezni az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről sem, hiszen november 4-e nemzeti gyásznap is.

Az iskola falán elhelyezett kereszt megszentelése után a tantermekben kereste fel az osztályokat, és áldást osztott.

Az ünnep a templomban folytatódott. Ez a komoly egyházi szertartás is közvetlen, szívhez szóló volt.

„Biztos, hogy mindenkiben ott van a vágy a szeretetre, és az emberek lelkében kell felkelteni azt az igényt, hogy erre választ tudjon adni.” (Beer Miklós püspök)

Ezen a délutánon valóban megtapasztalhattuk a közösség krisztusi szeretetét, összetartozását.

A tábor szervezésével egy olyan nyári elfoglaltságot próbáltunk megvalósítani, ami kicsit talán a saját gyermekkorunkba vitt vissza minket. Dr. Szabóné Dr. Filep Eszter Éva háziorvos és Kun-Szigethy Krisztina szervező összefogásával kísérleti jelleggel indult el az egyhetes tábor iskolás korú gyermekek számára. Az Önkormányzat jelképes összegért a tábor rendelkezésére bocsájtotta a Bakancsos házat és a Művelődési házat is. A táborban 15 gyermek vett részt, akik reggel 9-től délután 5-ig  változatos, színes programokon vehettek részt több lelkes szülő felügyelete mellett. A kezdőnapon a táborlakók összekovácsolódtak és megalakult a 3 tábori "őrs": a Sivatagi Rohamkukacok, a Vega Sólymok és a Cápák. Mindhárom csapat tagjai gyártottak csapatzászlót és a hét hátralevő részében tovább folyt a közös munka és egymás megismerése.
A programok között nagy szerepet kapott a hagyományőrzés, így népdalokat, népi játékokat és néptáncot is tanultak a gyerekek. A környezetvédelemnek egy teljes délelőttöt szenteltünk, majd minden csapatnak hulladékokból kellett jelmezt készíteni egy csapattársuk számára. A mozgás fontos szerepet kapott a hét folyamán: a Művelődési házban többször voltak sorversenyek, ahol apró jutalmakat kaptak a nyertes csapat tagjai, ezen kívül volt túra és buszos kirándulás Recskre is.

A zárónap estéjére a gyerekek nagyon várták szüleiket. Mindhárom csapat bemutatkozott zászlóval, csatakiáltással, jelmezzel, majd bemutatták a tanult néptáncot, dalokat. Az est során az apukák sokat segítettek a szalonnasütésben, így mindenki jól lakott. Kellemes emlékekkel tért mindenki haza a fárasztó, de eseménydús hét után.

 

 

2011

2011-ben már Betlehem is készült az ünnepségre! Az ötletgazda a honlap készítője volt, az alakok és állatok kivitelezésében oroszlánrészt vállalt Kun-Szigethy Krisztina és Bata Kati. A "betlehemi istálló" oldalához a takarmány bálákat Hajas Attilától (Szax) kaptuk, az építmény és jászol famunkái pedig Tajti Dávid munkáját dicséri. Ezúton is köszönjük, hogy megajándékozták kis falunkat, és ezzel meghittebbé tették ünnepünket.  Ovisaink, iskolásaink, asszonykórusunk örömmel-teli várakozással készültek erre az alkalomra. Kis ovisaink betlehemi játéka igen megható volt. A negyedik gyertyát az iskolások gyújtották meg. Ehhez a Betlehemi Láng  a cserkészek közreműködésével érkezett el hozzánk a Születés Bazilikájának örökmécseséből.    Az adventi gyertyagyújtást követően  megvendégeltük  egymást  apró süteménnyel, meleg teával, forralt borral, és sok-sok kedves mondattal és szóval!

A megemlékezés Szentmisével kezdődött, majd fáklyás felvonulással sétáltunk ki a temető kertben lévő Hősök Emlékművéhez. Az iskolások felelevenítették a.z október 23.-i eseményeket, végül koszorúzással zárult az ünnepség.

Hagyomány teremtő céllal rendeztük meg a Falunapot. Terveink szerint minden év augusztusának első szombatján várjuk a falu apraját-nagyját, hogy egy kicsit együtt legyünk és jól érezzük magunkat! Idén jól sikerült, reméljük jövőre még többen eljönnek! Délelőtt főzőverseny volt a felnőtteknek, melyre 8 csapat nevezett. Itt a leginkább győztes a közönség volt, aki sok finomságot kóstolhatott. Ezzel párhuzamosan a Közösségfejlesztő Iroda és az IT Pont a falunapon sem tétlenkedett. Sátrukban a gyerekek és felnőttek is, hűtőmágnest festettek, gyöngyöt fűztek, krepp-papírból virágokat készítettek. Nem csak gyerekek, felnőttek is kipróbálták - együtt nagyobb örömmel ment a munka! Délután kulturális műsor szórakoztatta az érdeklődőket. Szinte minden stílus és korosztály képviseltette magát. A helyi Rozmaring asszonykórus "keretezte" az előadásokat, és az egyik legnagyobb sikert az ovisok aratták, "riszáltak ugyis, ugyis". A napot utcabál zárta. A táncos kedvű résztvevők hajnal kettőig ropták! Reméljük jövőre még többen kapnak kedvet, és eljönnek egy kis közös együttlétre!

Idén a Csongrád megyei Mindszent városa rendezte a Mindszenti Napokat. Falunkból is ellátogattak erre a rendezvényre, a kulturális műsorban pedig a Rozmaring asszonykórus és a Kun Judit-Forgách Judit duó képviselte színvonalas előadásával közösségünket. Nagyon szép kiállítással is bemutatkoztunk, melynek láttán reméljük sokaknak kedve támadt ellátogatni hozzánk. A rendezvény során ünnepélyesen felavatták Mindszentek Egyesületének zászlaját, és rákötötték az egyesületet alapító települések szalagját. Az egyesület célja: a Mindszenti Napok rendezvénysorozat életben tartása és a rendezés anyagi támogatásának segítése pályázatok útján. Különleges pontja volt az idei összejövetelnek egy állampolgársági eskü. Öt, határainkon túl élő magyar ember tette le az állampolgársági esküt. A képeken látható, hogy korukból adódóan nem keveset vártak erre a pillanatra. Rendkívül megható és felemelő érzés volt jelen lenni  egy ilyen különleges eseményen.

Kis falunk szépítése érdekében elhatároztuk, hogy virágokat ültetünk. Sajnos az Önkormányzat pénztárcája nagyon "lapos", ezért a lakóktól kértünk ehhez segítséget. Nagy Laci virágföldet hozott (több autóval kellett), a szilveszteri bevételből még tudtunk virágládákat venni, Orosz Józsi és felesége, Éva pedig ismeretségük révén három gyönyörű kis kocsit szereztek, melyek a régi szekereket és lovas kocsikat mintázták. A közmunkások ezeket szépen lefestették, és felásták, előkészítették azokat a területeket, melyek beültetésre vártak. Kértük a lakókat, hogy minél több növényt gyűjtsenek nekünk. Pénteken, késő délután, ezeket a virágokat összegyűjtöttük, és az Önkormányzat udvarára szállítottuk. Időközben örömmel konstatáltuk, hogy Antal Imre közbenjárására a Kocs faluban működő Ányos Kertészet, valamint a Tatai Önkormányzat Kertészete is nagyon sok virágot bocsátott ingyen a rendelkezésünkre. Szombaton 9 órára gyűltünk össze, és a szervezők örömére a falu apraja-nagyja igen szép számban megjelent. Elosztottuk a feladatokat, és hozzáfogtunk. A tervben a falu végén lévő tó szépítése is szerepelt. Ebben az időben azonban méhészek telepedtek le, akác szezon okán. Így ezt későbbre halasztottuk. Nyári szünetben azonban néhány fiatal segítségével ezt is elvégeztük. Sajnos itt nem készültek képek, de az eredmény megtekinthető. Újrafestették a nyársaló helyeket és a padokat, lekaszálták a tó környékét és jó néhány bokrot illetve virágot elültettek. Nekik is köszönet jár munkájukért, melyet az igen meleg nyári nap ellenére jó kedvvel végeztek. Mivel róluk nem készült kép, felsorolom segítőimet: Farkas Erika, Nagy Bettina, Horváth Diána, Szekula Zsombor, Molnár Tamás, Horváth Ádám, Szajkó Péter és Farkas Zoltán. A természet jó idővel támogatta munkánkat, és Tajti Dávidné, Éva néni pogácsával járult a sikerhez. Felsorolni sem lehet (s ennek nagyon örülünk), hogy kik voltak segíteni. Jó néhány kép készült a munkálatokról, remélem, mindenkit sikerült megörökíteni ezek valamelyikén. Ha a kedves érdeklődő végignézi a fotókat, azt is láthatja, milyen jó összhangban, és főleg milyen kellemes hangulatban folyt a munka! Az utolsó képek pedig az esti állapotot dokumentálják. Ezer köszönet a résztvevőknek, akik rááldozták szombatjukat a parkosításra. Két hónappal később, mikor a virágzás igazán megindult, még szebbet mutat a kép.

A Tartály amatőr népi együttes fiatal jól képzett zenészek és táncosokból áll.  Vezetője Hajas Péter Mátramindszenti lakos. 2011. április 16.-án az együttes egy nagyon kellemes, hasznos délutánt szerzett a hallgatóságnak. Különböző tájegységek dalaiból játszott egyvelegeket. Az előadást ugyancsak tájegységi táncokkal színesítették. Reméljük, adódik még rá alkalom, hogy tehetségüket szélesebb hallgatóság is megismerje.

2010

 

Első alkalommal ünnepelte együtt az Adventi gyertyagyújtást a falu apraja-nagyja. Az Önkormányzat szíves invitálását sokan elfogadták, így szép számmal gyűltünk össze a tájház udvarán. A polgármesteri köszöntés után az Atya mondott néhány szívet melengető gondolatot a Karácsonyról. Az adventi koszorú gyertyáit négy általános iskolás diák gyújtotta meg, akik tanáraik szerint első féléves munkájukkal kiérdemelték ezt, majd karácsonyi dalokkal és közös énekléssel tettük meghitté a hangulatot. Finom süteményekkel, meleg teával és forralt borral vendégeltük meg egymást. Jó esett egy kis beszélgetés, néhány meleg szó. Reméljük, hagyománnyá válik ez a békés, meghitt ünneplés!

 

 

2009

 

 

2008

 

 

2007

 

.

Ugye milyen szép a környék is?

vissza a lap tetejére

 

 

 

 

.

vissza a lap tetejére

 

 

 

 

.

 

vissza a lap tetejére

 

 

Idén is sok nevetést és tapsot váltottak ki a közönségből a produkciók, melyek érdekesek és sokszínűek voltak.

.

 

 

vissza a lap tetejére

 

 

Jó hangulatban töltötték senioraink a már hagyományos idősek napi délutánt. Íme a bizonyíték:

.

vissza a lap tetejére

 

 

Október 23.-án megkoszorúztuk a temetőben a Hősök Emlékművét,  az iskolások színvonalas műsorral ünnepeltek, és Kuklay Antal kanonok úrtól, aki az akkori események tevékeny részese volt, érdekes visszaemlékezést hallhattunk.

.

vissza a lap tetejére

 

Szép meleg nap virradt ránk augusztus 14.-én, az idei falunapra. Délelőtt a főzési tudományt mérhették össze a lakók.

.

 

A délután a Faluház felavatásával és felszentelésével kezdődött, majd kulturális műsorral szórakoztattak minket az előadók. Estére igen jó hangulat kerekedett.

 

.

S végül álljon itt néhány kép a Faluházról, melynek berendezési tárgyait közösségünk adta és gyűjtötte össze nagy örömmel. Talán az utolsó pillanatokban mentettük meg a hagyományainkat megörökítő emlékeket.

 

.

 

vissza a lap tetejére

 

 

 

 

Júliusban folytatódott a munka. Nemcsak a Kincseskert szépült-épült, a munkában segítők is érdekes ismeretekkel gazdagodtak az esti előadások során.

.

A munka is szépen haladt, legalábbis szombaton, mivel ekkor csodás idő volt.

.

Vasárnap már sajnos esett, de ez nem rettentette vissza a munkaerőt!

 

vissza a lap tetejére

 

 

 

 

Tovább szépült a Kincseskert az idei áprilisi kalákán: elkészült a filagória, a "Baba Mária" köré is épült egy fűzépítmény. Egy korpusszal is gazdagodott a kert: a keresztre feszített Jézust Rácz Gábor tűzzománc művész mintázta meg. A kaláka a jövőben  folytatódik, aki kedvet kapna a bekapcsolódásra az alábbi képek alapján, szeretettel várjuk!

A munka menete:

.

Este érdekes ismeretekkel gazdagodtunk:

.

Az elkészült elemeket Antal Atya szentelte meg:

.

 

vissza a lap tetejére

 

 

    Idén is az általános iskolások színvonalas műsorával emlékeztünk nemzeti ünnepünkre.

.

vissza a lap tetejére

 

 

    Ötletes és igényes jelmezekkel készültek a gyerekek az idei farsangra. Gyönyörködjünk bennük!

.

vissza a lap tetejére

 

 

A november már évek óta "Ki mit tud"-dal szórakoztatja a lakosságot. Idén sokszínűbbé tette a műsort az, hogy a fellépők a központi iskola tagiskoláiból is megcsillantották tehetségüket.

.

 

vissza a lap tetejére

 

 

Késő ősszel került sor az "Idősek napjának" megrendezésére. Az aranykorúakat vacsorával vendégeltük meg. A Hagyományőrzők egy rövid életképpel igyekeztek visszacsempészni vendégeinket a fiatalságuk idejébe. Az asszonykórus népdal feldolgozásokat énekelt, majd ezt követően két együttes válogatásokkal biztosította a talp alá valót.

.

 

vissza a lap tetejére

 

 

Idén áprilisban, az előző kaláka idején még maradt tennivaló. Augusztusban ismét összejöttünk három napra, és tovább építettük a Kincseskertet. Hogy mire jutottunk?

Petrás Mária, Budapesten élő, moldvai csángó keramikus művész készített egy gyönyörű domborművet "Baba Mária" címmel.
Elhelyezése és megszentelése látható az alábbi képeken:

.

Elkészült a terveken látható filagória is. Tetőszerkezetének teljes befejezését az időjárás megakadályozta ugyan, de amint lehetőség adódik rá, az is elkészül. A munkamenet kép-dokumentációját láthatjuk az alábbiakban:

.

Áprilisban elkészült a fűzkorona váza, s a nedves talajnak hála, ki is hajtottak az ágak.
 Ezen a kalákán befűztük az új hajtásokat, és a tetejére került a Szűz Mária nevét jelképező szimbólum.

.

A kápolna is gazdagodott:

 •  A Parma fideiHit pajzsa kitüntetést azoknak az egyházi személyeknek ítélik oda, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz. A díjat 2002-ben alapították, és a kommunizmus áldozatainak emléknapja (február 25.) alkalmából adják át minden esztendőben. 2009 –ben  Kuklay Antal körömi plébános kapta ezt az elismerést, és díját a kápolnának adományozta, melyet ezúton is hálásan köszönünk.

 •  A "Szüntelen imádkozó kéz " és a "Hit, remény, szeretet" fafaragvány pedig Bú József alkotása, aki ezzel az adománnyal gazdagította Kápolnánkat.

.

Valamennyi, idézetet vagy megszívlelendő gondolatot  tartalmazó tábla megtalálta a helyét:

.

Végül álljon itt még néhány kép a munkálatokról.

.

Remélem, sokak érdeklődését felkeltettem, és élőben is megtekintik a Kincseskertet, mely nem állandó, hanem folytonosan változó, fejlődő, alakuló színtere a csendes elmélyülésnek.

vissza a lap tetejére

 

 

Ismét mi voltunk XI. Mindszenti Napok házigazdái. Igyekeztünk érdekes, sokszínű programokkal szórakoztatni kedves vendégeinket. Valamennyi korosztály megtalálhatta  a számára érdekes előadást. Ízelítőül álljon itt néhány kép, de ha valaki szeretné újra átélni az élményeket, vagy elmulasztott valamit megnézni, akkor ide kattintva letöltheti a műsorokról készített videókat.

 • Péntek

        A péntek  elsősorban a hagyományok és a népművészet jegyében telt

 

 • Szombat   

Ezen a napon az "élő- és motor-lóerő" szerelmesei éppúgy megtalálták kedvenceiket,  mint a komoly és könnyűzene kedvelői.

 

 • Vasárnap

    A vasárnap a köszönetek, a búcsúzás napja.

 

    Azokat a lakókat, akik vagy a műsorban való közreműködéssel, vagy vendégek fogadásával segítettek a rendezvény lebonyolításában, az Önkormányzat köszönetképpen megvendégelte.

 

vissza a lap tetejére

 

 

 

Bár az időjárás nem igazán volt kegyes a gyermeknaphoz, azért a hangulatra nem sikerült rányomni a bélyegét!

.

vissza a lap tetejére

 

 

 

    Elballagtak kis ovisaink, aranyos műsorral kedveskedve vendégeiknek:

.

 

 

 

 

 

Két jó hangulatú és eredményes napot töltöttünk el a Kaláka keretében. Elkészült a kis híd a tavacskán, a fűzépítmény, felállítottuk a táblákat a megszívlelendő feliratokkal. A fűzoltár is elnyerte végső formáját. Csodaszép idő volt, kellemes volt így dolgozni! Aki kíváncsi, néhány kép álljon itt a munkamenetről! Ha pedig kedvet kap a látogató, még csatlakozhat, hiszen nem készült még el minden, és folytatódik a kaláka az augusztus 20.-i hétvégén.

 

.

 

vissza a lap tetejére

 

 

 

 

    Nemzeti ünnepünkön az általános iskolások emlékeztek eleinkre verssel, életképekkel és népi játékkal.

.

vissza a lap tetejére

 

 

 

 

    Idén is megtartottuk a vidám télbúcsúztatót. Lássuk, mivel ijesztették el gyermekeink a telet!

Az ovisok jelmezeit a mesék ihlették.

.

Az iskolások öltözékében még a busók is megjelentek!

.

 

vissza a lap tetejére

 

 

 

Novemberben az Önkormányzat a hagyományoknak megfelelően megrendezte az "Idősek napját". Már hagyománnyá vált ez a késő őszi est, ahová minden 65 évét betöltött helyi lakót szeretettel meghívnak. Az iskolás ifjúság és  az asszonykórus rövid műsorral kedveskedett, és finom vacsorával is megvendégelték az Időseket. "Zsuzsi és Orsi" népszerű zenei válogatással szórakoztatták a megjelenteket - sikerüket bizonyítja, hogy többen táncra is perdültek. A talp alá valót zenekar szolgáltatta.

.

vissza a lap tetejére

 

 

    Idén is megmutatták az általános iskolások, hogy "ki mit tud ?" . Lássunk ebből egy kis ízelítőt képekben!

 

 

.

vissza a lap tetejére

 

 

 

 

 

    Csodálatos értékkel gazdagodik Mátramindszent: a vasútállomás közelében található közösségi házat övező nádast pihenő-, meditációs parkká alakítják fáradságot nem kímélő munkával a tulajdonosok, a település lakói és az ország számos pontjáról ide érkező fiatalok. Mint mondta, a telek szomszédságában lévő nádast megvásárolták a tulajdonosok a Mens Sana Alapítvánnyal karöltve, és ebből egy meditációs parkot alakítanak ki.
    Az ötletet az Ars Topia Alapítvány munkássága adta, akik az elmúlt évtizedben az erdélyi vizes területek, források és fürdőhelyek rehabilitációját tűzték ki célul. Száz-százötven fős kalákatáborokban állítják vissza eredeti állapotukba ezeket a hagyományos élőhelyeket. Hazánkban ez az első programjuk. Az alapítvány nevének jelentése: tájművészet, jellegzetességük, hogy fűzfakötegekből formálják meg az építményeket, amelyek kizöldülve filagóriaszerű építményeket alkotnak.
    – Az alapítványban budapesti kertészmérnökök tevékenykednek, őket kértük fel, hogy készítsenek tervet ennek a nádasnak, egykori kenderáztatónak a rehabilitálására, kiegészítve ezzel a közösségi ház és a barakk-kápolna tevékenységét. Az ide érkezőknek így alkalmuk nyílik az elmélyülésre – hangsúlyozta Kuklay Antal, hozzáfűzve: – Egy ösvényt alakítunk ki, amely mentén a hagyományos erdélyi bútorfestés technikájával készült feliratokat helyezünk el. A szövegek, amelyek többek között bibliai idézetek, vagy Assisi Szent Ferenc imaszövegei, elősegítik az elmélyülést, a meditálást, a relaxációt.
A következő idézetek is olvashatók lesznek: „Állj meg, hová rohansz a menny benned ragyog, akkor hiányzik csak, ha másutt hajszolod”, vagy „Nincs értéktelen, a kavics is rubint, gyönyörű a béka, akár a kerubin.”
    A plébános elmondta, hogy tervbe vették egy tó kialakítását is, abban a pagonyszerű környezetben, ahol égerfák és fűzfák teremtenek sajátos hangulatot. Ma már ritkaságszámba megy a berek, az a növényi társulat, ahol a füvek, bokrok és fák egy természetes ökológiai egységet képeznek. Ezeknek az apró természeti kincseknek a megvédése, fejlesztése gazdagítja a környezetkultúránkat.
    Az alapítvány célja, hogy egy ilyen élőhelyet bekapcsoljon a falu, a közösség életébe, vérkeringésébe. A tervet Mátramindszenten is magáévá tette az önkormányzat, sőt a megye is támogatta azt. A falu fiataljai pedig segítették a kalákatábor rendezését, szállást adtak az ide érkező fiataloknak. A tábor jövőre is folytatódik, előreláthatólag akkor teljesen elkészül a kincseskert. (Nódrád Megyei Hírlap, Gulyás Edina cikke)

    Akinek kedve támadt részt venni ebben a munkában, az tavasszal érdeklődjön Kiss Szilveszternél, aki a szervezés oroszlánrészét végzi!

Hogy milyennek álmodták a tervezői a Kincseskertet, arról álljon itt néhány kép:

 

.

Ilyennek álmodta meg a tervezője...

 

    Az eddigi munkálatokról és eredményekből is lássunk egy kis ízelítőt!

 

.

Sok munkát adott a terep rendezése.

vissza a lap tetejére

 

 

 

Ismét megrendezésre került a "Muzsikál az Erdő" programsorozat. Július 8.-án  helyszínéül a falu végén lévő erdei-tónál kialakított szabadidőpark szolgált. Aki meghallgatta az előadásokat, ismét nem csalódott. A természet lágy ölén, madárcsicsergéssel körítve, kellemes élményben volt része.

 

.

Fanfárok nyitották a programot.

vissza a lap tetejére

 

 

 

Ebben az évben február 16.-án tartottuk a farsangi bált. Sokféle, ötletesebbnél ötletesebb jelmezzel készültek a gyerekek. A versengés után pedig a nézőket különböző táncokkal lepték meg. A bál megnyitásának szép feladatát a Savaria táncegyesület látta el - nem is akárhogy!

 

.

Az ovisok farsangjával kezdődött...

vissza a lap tetejére

 

 

Sajnálhatja, aki nem volt a szilveszteri buliban! A hangulat igen emelkedett volt, a tombolán gazdára talált a malac, no és a sok apróbb nyeremény is. A teljes bevétel (92000 Ft) az általános iskolások kirándulását segíti. Elmondhatjuk, hogy vidáman búcsúztattuk az óévet, és még jótékonykodtunk is ezzel!

.

A talp alá valót a Mini Duó szolgáltatta

vissza a lap tetejére

 

 

2007 szeptember 22.-én, szombat délelőtt Sólyom László ellátogatott a barakk-kápolnához.

A köztársasági elnök a recski munkatábor helyén kialakított Nemzeti Emlékparkban megtartott megemlékezésen vett részt és mondott beszédet. Előtte azonban kis időre betért a barakk-kápolnába, ahol rövid imával emlékezett az egykori rabokra és a Rákosi-rendszer többi internáltjára. Másfél hónapja hunyt el Zimányi Tibor, a Recski Szövetség elnöke,  így az emlékezet szolgálatára épült barakk-kápolna felszentelésén már nem lehetett jelen. A kápolnában elhangzott ima az egykori elitéltként sokat szenvedett Zimányi Tibor lelki üdvéért is szólt.

 

Sólyom László látogatása a barakk-kápolnánál:

 

.

 

Az ezt köve megemlékezés az 54 éve felszámolt recski munkatábor területén épült emlékműnél:

 

.

vissza a lap tetejére

Ezen az augusztusi szombat délelőttön, a Mens Sana Alapítvány közösségi házának (Mihók ház) kertjében épült , és a recski tábor büntető barakkjának mintájára épült barakk-kápolna felszentelésén vehettünk részt. A szentelést Varga Lajos váci segédpüspök végezte. Az eseményre a hagyományos keresztény családnap keretében került sor.  A szentmise utáni agapét ( megvendégeltük egymást süteménnyel, üdítővel) követően pedig Jókai Anna tartott előadást. Igazán kellemes napot tölthettünk el, és az eseményre a környező falvakból és keresztény közösségekből is érkeztek vendégek.

 

Álljon itt néhány kép a szentmiséről és a szentelésről:

 

.

 

Egy kis ízelítő a délelőtt oldott, kellemes hangulatáról:

 

.

 

vissza a lap tetejére

 

 

 

 

 

 • X. MINDSZENTI NAPOK  -  2007. 06. 29- 07. 01.

  Ebben az időpontban településünkön került megrendezésre a X. Mindszenti Napok eseménye, mely a Kárpát-medence "mindszent" elő- vagy utónevű településeinek kulturális és sport találkozója. 10 település fogadta el a meghívást: Mindszent város, Pér-Mindszentpuszta, Csehimindszent, Csonkamindszent és Mindszentkálla Magyarországról; Erdélyből: Csíkmindszent és Érmindszent (Ady Endre szülőhelye); Szlovákiából: Garammindszent, Szepesmindszent és Kassamindszent (az utóbbi két település mégsem tudott eljönni, mert az indulás előtti napon komoly viharkárt szenvedtek ).

   Rendkívül jó hangulatban telt ez a három nap. Sok új ismeretség, barátság szövődött.  A vendégeket a falu lakossága szállásolta el. Településünk igyekezett méltó házigazdája lenni a rendezvénynek, s reméljük vendégeink éppolyan jól érezték itt magukat, mint a falu lakossága. Számtalan színvonalas műsorral gazdagodhattunk. Megtekinthettünk egy rendkívüli szépségű fafaragásokat felvonultató kiállítást is.

  Álljon itt néhány fotó ennek bizonyítékaként:

  .

  Az eseményt Juhász Gábor országgyűlési képviselő nyitotta meg, a konferanszié pedig mindhárom napon Dóczi Márta volt.

  A műsorból részletek tekinthetők meg a "Videók" lapon

  vissza a lap tetejére

   

  .

  A szombati sportbemutatókat az íjászat kezdte.

  A műsorból részletek tekinthetők meg a "Videók" lapon

  vissza a lap tetejére

   

  .

  Vasárnap a FORCE-1 hip-hop tánccsoport csinált kedvet ehhez a műfajhoz.

  A műsorból részletek tekinthetők meg a "Videók" lapon

  vissza a lap tetejére

 

 

 

 

.

vissza a lap tetejére