Föld Nap 2010

 

 

 

 

 

 

 

A Mátramindszenti Mikszáth Kálmán Általános Iskola, Kerekerdő Tagóvoda, Háziorvosi rendelő együtt működve a kiemelkedően közhasznú Örs Vezér Téri Fák Környezetbarát Egyesülettel (továbbiakban Egyesület) 2010. április 12- május 15 között rendezvénysorozattal emlékezett meg a Föld Napjáról és a Madarak és Fák Napjáról.

 

   Programok:

listajel Mikszáth Kálmán Általános Iskola

§  bevezető előadások

április  12. én    A szükségleteink  kielégítése során keletkezett háztartási hulladékokról, a megelőzésről, a hulladékok gyűjtéséről, elszállításáról, átvételéről, megsemmisítéséről tartott 25 perces előadást

 április 14.-én a folytatásban, a következő 25 perces előadásban a veszélyes háztartás hulladékokról, gyűjtésükről, kiemelve az átvételi lehetőségeket, volt szó.

április 19.-én megtekintettük a Mátramindszenti Kerekerdő Óvodában folyó szelektív hulladékgyűjtést:  papír, elem, használt sütőzsiradék- és étolaj, zöld hulladékgyűjtést, a komposztálás különböző formáit.

 

§  veszélyes háztartási hulladékgyűjtési akciók ápr. 20.-30 között

Az idén is, a lejárt szavatossági idejű gyógyszer,- elem és használt étolaj-sütőzsiradék gyűjtési akciókkal hívtuk fel a falu lakóinak figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, a Föld Napjára. Az Egyesület által aktualizált, illetve újonnan készített  kiírásokat a gyerekek kihelyezték a falu  különböző pontjaira: Polgármesteri Hivatal, iskola, háziorvosi rendelő, óvoda,  Művelődési Ház, buszmegállók, boltok, tehenészet (plakát melléklet 1, 2)

A gyógyszerek gyűjtését a háziorvosi rendelő vállalta fel, az elem gyűjtését az óvoda és az iskola, a használt étolaj- és sütőzsiradék átvétele az óvodában történt.

§  faliújságok készítése. Az iskolában a rendezvény sorozatot összefogó pedagógus  Cseszneg Andrea irányításával a biológia teremben és az iskola előcsarnokában lévő faliújságokon is megemlékeztek a Föld Napjáról.

§  április 22.-én az Iskola Rádióban méltatták a Föld Napja jelentőségét.

§  április 23.-án az iskolában Andrea néni vetélkedőt rendezett. A vetélkedő során a négy fős csapatok Föld Napi plakátokat készítettek, verset írtak a környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmak felhasználásával. Kitöltötték az Egyesület által, az előadásokon elhangzottak figyelembe vételével, összeállított környezetvédelmi totót, Volt még zene felismerés, a zenére koreográfia  bemutatása, kvíz játék, puzzle összerakás, válogatós gyűjtés. A zsűri és a gyerekek is nagyon élvezték a változatos programot.

 

listajel Kerekerdő Tagóvoda

a Mátramindszenti Kerekerdő Tagóvoda 2006, óta aktívan részt vesz a szelektív hulladékgyűjtésben. Az eredményeit bemutatva és együttműködve a többi tagóvodával, jelentős szerepet vállal a kistérségben is a tudatos környezetvédelmi gondolkodás elterjesztésében.

Ebben az évben Föld Napjának megünneplése kapcsolódik az óvoda akadálymentesítési és részleges felújítási munkáit követő kertépítési tevékenységgel. A földnapi programok ez által, április közepétől május közepéig tartanak.

Áprilisban folytak az elem, használt étolaj-sütőzsiradék és papír gyűjtési akciók. Elszállították az összegyűjtött papírhulladékot.

A Föld Napján a gyerekek környezetvédelemmel kapcsolatos kifestő lapokat színeztek ki, így ünnepeltek.

A kertépítéshez szükséges anyagok föld, palánták, magok megérkezése után a (napokban várható) gyerekekkel, szülőkkel és az Egyesülettel közösen az óvoda kertjét füvesítjük és elültetjük a palántákat.

 

 Mátramindszent 2010-04-30

                                                                   dr Veszelei Gizella